Полезни факти
Една от белтъчните фракции, съдържащи се в прясното мляко е суроватъчния протеин. Според начина на преработка на млякото за получаването му, може да се раздели най-общо на две групи – суроватъчен концентрат и суроватъчен протеин изолат.
Изолатът съдържа по-ниски нива на мазнини и въглехидрати, което го прави по-лесно и бързо усвоим от организма. Най-добрите изолати се произвеждат по щадяща технология, която постига над 90% белтъчно съдържание и запазва биологичната активност.
Суроватъчния протеин доставя на организма лесно усвоими белтъчини и не натоварва храносмилателната система излишно, затова се препоръчва се за употреба от хора, които спортуват активно.
Изследвания сочат, че този протеин намаля риска от ракови заболявания, а също така допринася за понижаване на лошия холестерол, подобрява имунната система и нормализира кръвното налягане.