Полезни факти

Солта е единствената използвана от хората подправка с минерален произход, тя е почти чист натриев хлорид. 

Участва в обменните процеси, регулира сърдечната дейност, работата на бъбреците и изпълнява много други жизненоважни функции.

В кулинарията се използват два вида готварска сол – каменна и морска, като морската сол е най-полезна за човека.

Нейният състав е най-близък до кръвната плазма и съдържа всички необходими химични елементи (64 на брой) - мед, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган, цинк, хром, селен, сяра, силиций, бром и други. Морската сол помага в борбата с целулита като нежно ексфолира кожата, без да я изсушава и отстранява излишното количество вода от тялото и по този начин премахва портокаловата кожа.

Друг вид сол използван заради здравословните си качества е английската сол. Най-разпространеният начин за използване й  е да се включат две чаши сол във ваната, където тя лесно се абсорбира от кожата и действа чудесно. Английската сол има успокояващ ефект върху нервната система, тъй като организма използва магнезия, за да обвърже серотонина – веществото, което ни кара да се чувстваме добре, но ежедневният стрес и излишният адреналин редуцира нивата на магнезий в организма. Ваните с малко английска сол възстановяват магнезия.

В проучване на учени от Синсинати, се прави най-неочакван извод по отношение на солта, тъй като се оказва, че солената храна понижава нивата на хормоните на стреса и повишава това на окситоцина, който участва в чувството за обич и интереса към социалните връзки.

Първоначално ефектът бил наблюдаван от бармани - гневни клиенти налитали на солено мезе като чипс или пържени картофки. При направен експеримент с плъхове открили, че реакцията им в напрегната ситуация зависи от това дали са яли солена храна. Тези с по-високо ниво на солта в кръвта показали по-ниска активност на области в мозъка, свързани със стреса.

Пълното отказване от солта може да бъде опасно, тъй като това понижава апетита, създава отвращение към храната, води до нарушения в храносмилателната система и отслабване на мускулатурата, крампи (мускулно схващане) и рязко снижаване на артериалното налягане. 

При балансирано хранене в менюто ни винаги се включват и готови храни като сирена, хляб, колбаси, готови за консумация риба и месо, при чиято обработка се използва сол.