Полезни факти
Сланината е силно калорична и бързо засищаща животинска мастна тъкан.
В България основно сланина се добива от свине. Най-подходящата за сланина част от прасето е неговия гръб. За да е с високо качество й тя трябва да бъде свежа и бяла. Съхранява се най-добре добре осолена и наредена в дървени съдове.
По нашите земи сланината е била важен хранителен източник на енергия през зимата и е присъствала в кухнята ни от стотици години, ставайки традиционна част от българската трапеза.
Сланината съдържа основно триглицериди, а в състава й могат да бъдат открити витамини от групите А, В3, В4, В5, В6, В12, минерали като натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен, аминокиселини като аланин, аргинин, валин, глицин, пролин и треонин и органични киселини като аспаргиновата и глутаминовата.
Консумира се основно без термична обработка, нарязана на тънки ивици, осолена и подправена, предимно в мезета, ордьоври и сандвичи. Пържените кубчета сланина се наричат пръжки. Също така се използва и за омазняване при печене и пържене на други храни и меса.