Полезни факти

Скаридите (Caridea) включват над 160 вида плуващи десетоноги ракообразни в девет различни биологични семейства. Срещат се в най-различни части на света, в сладки и солени водни басейни.

Скаридите имат четири чифта крайници и опашка, с които се придвижват по морското дъно, както и чифт антенки. Дължината им варира от 2 до около 30 см.

Скаридите могат да се развъждат и в изкуствена среда, като най-голям опит с подобни технологии имат морските ферми в САЩ, Япония, Тайланд и Тайван.

Те са популярен деликатес в кулинарството, като някои видове са по-вкусни от други, а трети не могат да се ядат. 

Основната ядлива част на скаридите е мускулатурата по опашката им, която остава след като се премахне  горната част на тялото, главата, крайниците и антенките на ракообразното.

У нас скаридите са предимно от средиземноморски произход и се намират в търговските обекти от среден и висок клас, но са с традиционно висока цена и затова не могат да се считат за основна храна в менюто на българина. Най-скъпи са Кралските скариди, които са и най-големи по размер.

Предлагат се мариновани скариди, консервирани в зехтин, пастет от скариди, а също така и сурови, замразени.

От диетологична гледна точка са богати на протеини, калций и цинк, но също така и на холестерол. Основната им храна е планктона.

Хранителен състав на 100 грама скариди: калории – 106 kJ, белтъчини – 20 гр, мазнини – 1.7 гр, въглехидрати – 0, холестерол – 152 мг

Ползи за здравето

Скаридите са богати и на витамините Е и В3, а 200 грама скариди доставят максималната необходима дневна доза на витамин В12.

Токсично безопасна храна са, но не се препоръчва на хора с алергии да консумират големи количества скариди, въпреки че са екологично чисти организми.

В  хладилник скаридите издържат два, най-много три дни, а замразени цял месец. По вкусът лесно може да се разбере дали са престояли, пресните скариди са хрупкави, с лека миризма на риба.

Скаридите се комбинират добре със задушени зеленчуци, с ориз, супи, салати. Също така придават специфичен аромат и вкус на спагетите, за които има много разнообразни рецепти.