Полезни факти

Чедър (Cheddar) е най-популярното сирене в Англия и едно от най-предпочитаните ароматни сирена в цял свят.

Традиционно английско сирене, то се произвежда в няколко варианта с различен вид, цвят и аромат. Прави се от краве мляко и е сравнително твърдо сирене, а на цвят е бледо жълто или почти бяло, ако не са му добавени изкуствени оцветители.

Маслеността на чедъра е обикновено около 48%.

Използва се широко в кулинарията, като често е съставка на различни сосове, супи, салата и дресинги към тях, а нерядко с Чедър се приготвят сандвичи, солени и сладки хапки, мъфини и солени кексове.

То е много добър източник на калций, като 100 грама от него дават 72% от необходимата дневна доза.  В състава му влизат още витамин А, К, B12, а от микроелементите по-значителни са количествата на цинк, селен, холин, фосфор и магнезий.