Полезни факти

Вид меко френско сирене произведено от краве мляко, брито получава наименованието си от историческата област Бри (на френски: Brie) разположена в централния регион Ил дьо Франс, където за пръв път започва да се произвежда през средните векове. Според едни източници сиренето започва да се прави първоначално през 7-ми век в абатството Жуар, според други води своето начало от градчето Мо, недалеч от Париж.

То едно от най-популярните френски сирена и е било любимо на френските и европейски крале и владетели в протежение на векове и е наричано "кралско сирене" до Френската революция. .

До втората половина на 19-ти век брито се произвежда изключително в селските ферми, но повишеното му търсене довежда до започване на промишленото му производство в края века. Едва в началото на 20-ти век Бри започва да се произвежда, покрито с бялата благородна плесен, и във вида познат ни днес.

Сиренето се сервира на стайна температура и се консумира заедно с плесеновата коричка. Бри може да се консумира директно или като съставка в различни сосове, салати, супи и други ястия, както и с различни плодове или конфитюри. Богатият му аромат придава на всяко ястие особен и неповторим вкус.

С бри се съчетават добре както бели, така и червени вина, популярна е и комбинацията му с шампанско.