Полезни факти

Сиренето е траен млечен продукт получен от подсирено мляко. То е хранителен продукт с древен произход, като липсват сигурни сведения за това къде е произлязло. Предполага се, че това е станало едновременно в няколко района на Европа, Централна Азия и Близкия изток около 8000 г. пр.н.е. или периодът на одомашняване на първите тревопасни животни. Най-ранните археологически доказателства за производството на сирене са от откритите останки в египетска гробница датирани от около 2000 г. пр.н.е.

Вероятно първото сирене е създадено случайно от номадски племена в Централна Азия, където и до днес на места традиционно млякото се съхранява в напълнени кожи от одрани животни. Предполага се, че първите видове сирена са били доста кисели и солени, подобни по структура на пресечена извара или на саламурени сирена произвеждани днес на Балканския полуостров, за разлика от сиренето произведено в Европа, където климатът е по-хладен от този в Близкия изток и се изисква по-малко сол за консервиране.

Технологията на производство на сирената включва подсирване, отцеждане и пресоване на сиренината, нарязване и солене, зреене. Подсирването става след пастьоризация на млякото и охлаждане до 28°, добавяне на сирищна мая и калциев двухлорид (1,5 грама на 10 литра мляко).  Получената сиренина се раздробява, отцежда се излишната суроватка, пресова се, реже се на калъпи, осолява се със солов разтвор, подрежда се и се оставя да зрее в букови бурета или в тенекии. Зреенето става при 15° при което сиренето се уплътнява от получената млечна киселина, която е и неговият консервант. Процеса на зреене има продължителност  45 дни.

Сиренето притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, които се обуславят от високо съдържание на белтъчни вещества и мазнини, от наличието на добре усвоими от човешкия организъм пептиди, свободни аминокиселини, витамини и микроелементи.

Днес съществуват множество разнообразни видове сирена. Според вида на млякото от което се произвеждат могат да бъдат овче, краве, биволско или козе. Според маслеността в сухото вещество се делят на пълномаслено - 46 - 50%, полумаслено - 25 - 45% и обезмаслено - 10 - 20%.

Според степента на пресоване на сиренината са твърди и полутвърди. Пастьоризирани (топени) сирена и чедъризирани сирена при чието производство се използва подгряване на сиренината.

Сирена с плесени при които в процеса на зреене се добавя култура от плесени.

Саламурени сирена — зреенето и съхранението се осъществява в саламура.

Ползи за здравето

Сиренето в млечен продукт богат на важни аминокиселини, както и на много витамини и минерални вещества като фосфор, калций, цинк и други. Всички вещества, влизащи в състава му се усвояват напълно от организма.

Сиренето притежава всички свойства на млякото в концентриран вид и съдържанието му на протеини е дори по-голямо отколкото в месото или в рибата. Ето защо за хора, които изразходват много енергия, то е особено полезно, именно със способността му да компенсира пълноценно изразходваните калории. Желателно е да присъства и в хранителния режим на децата, бременните, кърмещите майки, както и на всички хора, подложени на голямо и редовно физическо натоварване.

Оказва благотворно въздействие и върху състоянието на кожата и очите.

Козето сирене е високо ценено и с множество здравословни ползи. Има с 40% по-малко калории от кравето сирене, съдържа само 90 ккал в 100 грама и затова е подходящо за консумиране при диетичен режим.  Различни изследвания доказват, че спомага за по-бързото лечение на белодробни заболявания, укрепва имунната и нервната система, лекува чувствителен стомах, помага при артрит, ревматизъм, диабет, сърдечни и бъбречни проблеми.  Някои учени го наричат "естествен антибиотик", защото предпазва от редица заболявания. Голямото му предимство е, че се смила в стомаха за 20 минути, докато за кравето се изисква шест пъти повече време.

Интересен факт е, че магарешко сирене в Сърбия е най-скъпото сирене в света.