Полезни факти

Сините сирена са млечен деликатес получен при технологично заразяване с така наречените благородни плесени – плесенни гъбички. Съществува синя, бяла и червена плесен, а най-често използваните видове са Penicillium roqueforti, glaucum, caseiculum и други.

Сините сирена имат противовъзпалителни качества и се борят с подуването и стомашния дискомфорт като спомагат за регулиране на храносмилането, тъй като намаляват нежеланата ферментация и нормализират процесите в червата.

Синьото сирене се прибавя към салати, супи, пилешко, броколи, пици и предястия. Сосът от синьо сирене се прибавя към предварително сварени зеленчуци. Много добре се съчетава с червените вина, с грозде и круши.

Видове синьо сирене

Рокфор е вид синьо сирене произхождащо от пещерите Cambalou в района на Roquefort-sur-Soulzon във Франция. То е най-известното синьо сирене в света и производството му до ден днешен се пази в тайна. За оригинален Рокфор се счита само сирене отлежало в този район, където отглеждането на овце е основен поминък от векове и може би затова там се е родила уникалната технология на узряване на овчето сирене в пещери, в резултат на което се образува благородната плесен Penicillium roqueforti.

Повърхността на питата Рокфор е покрита с бяла коричка, която винаги е леко влажна, а вътрешността е масленожълто-бяла с каверни от синьо-зелена плесен. Вкусът има орехов нюанс, а ароматът му е съчетание от овче мляко и пещерна плесен. Произвежда се в пити с тегло около 3 килограма, които зреят между 4 и 9 месеца.

Любопитен факт е, че страни като Австралия и Нова Зеландия са въвели забрана срещу този ароматен млечен деликатес, тъй като не съответства на техните стандарти.

Горгонзола е вид синьо сирене с италиански произход, което има мека консистенция и благородна плесен. Достига до  48 % масленост. Проникналия във вътрешността на сиренето мухъл и богатата флора по повърхността придават на сиренето пикантен и ароматен вкус със сладки нотки. Лесно се познава по специфичната, дебела, червеникава кора, която е прошарена със сиви петна плесен. Вътрешността на сиренето е бяла до светло жълта, изпъстрена със зелено-сини жилки и канали с благородна плесен.

Произвежда се на цилиндрични пити с тегло между 6 и 13 кг. Състав на 100 грама сирене: мазнини - 31 гр, белтъчини - 19 гр, липиди - 26 гр, фосфор - 360 мг, калций - 420 мг, натрий - 780 мг, холестерол - 88 мг; калоричност: 370 ккал.

 Блю д'Аверн (Bleu d'Auvergne) - За разлика от Рокфор, консистенцията на Блю д'Аверн е много по-маслена. То се консумира самостоятелно или като част от дресинги и се съчетава добре с ядки и десертни вина. Има изразен пикантен вкус.

Форм д'Амбер – произвежда се в района на френския град Амбер. То е едно от най-меките сирена и като консистенция, и като вкус. Има жълто-оранжев цвят. Кората е суха и трябва да се премахне преди консумация.

Стилтън – английско синьо сирене, което се предлага в два варианта – и като обикновено, и като синьо. Има много силен аромат и жълто-оранжев цвят.