Полезни факти

Синапът е растение с малки кръгли ядивни семена и вкусни листа. Член на сем.Брасика и се среща в три варианта - черен, бял и кафяв синап. Родината на кафявия е Индия, белия вероятно идва от Южна Европа, а черния произлиза от Западна Азия.

Наименованието му в английския език (mustard) се свързва с най-популярната употреба на синапа, а именно във вид на горчица, която се получава след преработка на синапено семе. Във Франция горчица се приготвя с прибавяне на неферментирал сок на винено грозде към пикантните натрошени семена на синапа.

Синапът е много богат на гликозиди (главно синигрин и мирозин), етерично масло, мазно масло, протеини и производни на фенил пропан. В синапеното семе се съдържат слузни вещества и белтъчини. Етеричното синапено масло се състои предимно от алилизотиоцианат.