Полезни факти

Обикновената шипка е вид диворастяща роза. Латинското й название е Rosa canina и принадлежи към сем. Розоцветни.

В структурно отношение предствлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи от 1 до 5 м дължина. 

Цъфтежа е през месеците май до юли, като цветовете са бледорозови до бели на цвят с диаметър 4-6 см и с по пет венчелистчета. 

Плодовете на шипката узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 см, месести, пълни с множество космати семена.

Съдържание на плода:  4 % белтъчини, 25 % захари, 4 % киселини, 2 % соли – от тях 26 мг % калиеви, 27 мг % калциеви, 8 мг % магнезиеви, до 600 мг % витамин С. 

Използва се под различни форми - изсушена, за приготвяне на мармалад, сок, отвара, чай. 

Ползи за здравето

Заради изключително високо си съдържание на витамини и минерали - С, А и В6, най-популярната алтернатива на плодовете по време на Втората световна война на плодовете, са били шипките, Богати са също така на минерали - калций, магнезий и желязо.

За хора страдащи от остеоартрит се препоръчва консумация на 2 чаши чай от шипки дневно.

Успокоява процесите и на стомашно-чревния тракт.

Само от 10 гр изсушени шипки организма ни си набавя 200 мг витамин С и биофлавониди, които понижават възпалителните реакции и подобряват капилярната функция.

Редовният прием на шипков чай подобрява подвижността при ревматоидния артрит.

Спомага за облекчаване и дейността на централната нервна система, успокоява психиката при стрес, нервност и безсъние.

Чаят от шипки е подходящ е при кървящи венци, чести кръвотечения от носа и болезнена менструация.

През зимата се препоръчва ежедневна консумация на чай от шипки, за профилактика против простуда и грип.