Полезни факти

Наименованието на Шампанското вино произлиза от френската провинция Шампан, нарича се и само Шампанско. То е вид пенливо вино, произведено чрез вторична ферментация на вина от този регион по трядиционна технология.

Фирменото название „Шампан“ (фр. Champagne) е защитено за Европа още с Мадридския договор през 1891 г и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Това положение е потвърдено с Версайския договор след приключване на Първата световна война. Със създаването на Международния комитет на шампанските вина е разработен стандарт за производство на вината шампан в едноименната провинция и технологията за производство на гроздето и виното, включително и най-подходящите сортове за тази технология – шардоне, пино ноар, и пино мьоние. При спазване на тези условия се позволява върху етикета на бутилката да бъде записано „шампан“. През 2005 г. е забранено дори използването на термина шампански метод за вината, произведени в други райони на Франция и света, и се допуска използването на термина традиционен метод (фр. méthode traditionelle).

Пенливи вина се произвеждат във всички страни, производители на вина въобще. Отделните страни използват различни названия на тези вина: в Испания то се нарича Cava, в Италия - Spumante, в ЮАР - Cap Classique, най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия - Asti, в Германия - Sekt. Дори в други провинции на Франция не може да се използва названието „шампанско“, поради което то се нарича Crémant. На територията на бившия СССР е възприето да се използват прилагателни към “шампанско”, като Советское шампанское, Украинское шампанское и др. В САЩ все още е разрешено да се използва терминът „шампанско“ с допълнението semi-generic, което дава информация, че това вино е произведено в Съединените щати.