Полезни факти

Саламът е хранителен продукт разпространен по цял свят и приготвян с разнообразни съставки, но в същнността си представлява осолена наденица от ферментирало и изсушено месо от различни животни. 

Още преди столетия саламите са били популярни сред италианските селяни, тъй като при качествена обработка на месото могат да се съхраняват на стайна температура до десет години, което е добре при евентуален глад или недостиг на месо. 

Различни видове салам произлизат от Италия, Франция, Унгария, Германия, Белгия и Испания, като сред най-популярните италиански салами са Милански салам, Пеперони (Pepperoni), Дженовезе (Genovese), Вентричина (Ventrichina), Фелино (Felino), Чоризо, Финочиона (Finocchiona), Наполетано (Napoletano), Кулатело (Kulatello) и други.

При производството на много видове салами по цял свят се добавя лют червен пипер или чили, което ги прави още по-апетитни и вкусни и помага тези колбаси да добият голяма популярност – все пак почитателите на лютото са многобройни.