Полезни факти

Наименованието риба тон или още „туна” обединява в себе си няколко вида океански риби от семейство Скумриеви. През 40-те години на 20-ти век рибите тон са били наричани "антилопите на океана".

Рибите тон са големи по размер риби, като някои екзелмпляри са почти толкова големи, колкото делфин. Интересен факт е, че рибите тон живеят около делфините, тъй като те отблъскват акулите и дават шанс на туните да се размножават.

Тя се консумира по целия свят в такива количества, че популацията й вече е застрашена.

Хранителна стойност за 100 гр риба тон: въглехидрати – 0 гр, мазнини – 4.9 гр, белтъчини – 23 гр, вода – 68%

Рибата тон е богата на витамини, съдържа В3, В6 както и изключително много от редкия витамин В12 (100 гр съдържат до 11 мкг - 500% от средната дневна доза). 

Богата е на минералите фосфор, магнезий и желязо.

Най-често се използва консервирана, като и консервираната, и прясната риба могат да се намерят през цялата година в магазините. Само през декември може да се купи наистина прясна хавайска риба тон.

Рибата тон се предлага най-вече във вид на консервирани в мазнина или в солена вода, месни филета или месни смеси.  Има консерви в растително масло, консерви в собствен сос със или без осоляване, както и готови рибни блюда с туна. В България се предлага изцяло в консерви. 

Причината за този тип съхранение е в лесното и бързото разваляне, благодарение на неустойчивата на нагрявяне аминокиселина хистидин, която се съдържа в аминокиселинните вериги на мускулния протеин на туните.

Рибата тон се консумира със зеленчуци, паста, хляб и др.

Рискове за здравето

Кулинарната обработка не разрушава хистаминът, затова в повечето страни са въведени горни граници за допустимо съдържание на химикала в месото от туна и скумриоподобни риби. В международен мащаб това е 200 мг/кг филе.