Полезни факти

Ракия е традиционна силнoалкохолна напитка характерна за региона на Балканите. Има разнообразни названия: на сръбски ракија, на румънски cuika, на унгарски pálinka, на турски rakı, на арабски arak.

Приготвя се чрез дестилация на ферментирали плодове. На вкус наподобява италианската грапа, японското саке, руския самогон, мексиканската текила или американското бренди.

При производството си ракията няма цвят, но може да придобие жълтеникав до кафеникав цвят при отлежаване в бъчви или след употребата на различни добавки. Най-разпространените видове са гроздова и сливова ракия. 

Промишлената ракия е обикновено 40%, но домашно приготвената може да достигне 60%. Технологията на приготвяне не е сложна, а суровините са леснодостъпни и сравнително евтини. През зимата ракията се пие подгрята (греяна ракия). Счита се за национална напитка на България, Република Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия.