Полезни факти
Пъпешът (Cucumis melo) принадлежи към сем. Тиквови и представлява едногодишно влачещо се и пълзящо растение. Произхода му се свързва с Предна Азия, а в Европа са познати над 500 сорта.
Месестата част на зрелия пъпеш е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Съдържа големи количества бързи въглехидрати — глюкоза, фруктоза и захароза.
Пъпешът се грижи за доброто състояние на тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране поддържа имунната система в изправност.
Пъпешът е особено полезен с високото си съдържание на фолиева киселина. Тя стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Нуждите на организма от фолиева киселина за деня се задоволяват само от 150 грама пъпеш, което го прави подходящ плод за жени планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания.
Тъй като нишестето и пектинът на пъпеша не се усвояват в храносмилателната система, те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Консумирането на пъпеш подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система.