Полезни факти

Прошуто е  вид шунка приготвена от свински бут, маринован и зрял при специфични условия, наложен със сол и подправки. Най-подходящият сезон за производството му е зимата.

То е известен италиански деликатес, като има различни видове например "Прошуто от Модена" и „Прошуто Сан Даниеле“, които са част от националното богатство на Италия и на тези продукти е издадена марка за произход, която е юридически защитена в Италия и ЕС.

Един от най-известните и престижни видове прошутото е Сан Даниеле – вкусът му е изискано-сладък, за разлика от другите, които са по-пикантни и солени. Местността Сан Даниеле е район около бреговете на река Таглиаменто, където се смята, че е най-добрият климат за направата на това гурме изкушение.

Бледо-розовите ленти с прошуто обикновено се добавят в блюдото, в края на приготвянето на ястието.