Полезни факти

Катрофите са многогодишни растения, които се отлеждат заради съдържащите им скорбяла грудки. Произхода им се свързва с Южна Америка и по-конкретно района на Перу, Чили и Боливия. В Европа се разпространяват през късния 15-ти и началото на 16-ти век.

Съдържанието им включва: вода, нишесте, 0,9% захари, целулоза, мазнини и белтъчини, значително количество аминокиселини и минерални соли.

Богати са на витамин С – едва 200-300 грама от зеленчука покриват дневната нужда от този витамин.

В пресните пролетни картофи се съдържа значително по-високо количество витамин С, а от другите витамини по-силно представени са В1, РР, К и др. 

В младите и пресни картофи токсичните химикали са по-малко, тъй като те просто не се обработват с такива. Съдържанието им на целулозата също е едва 0.5%.

Когато се съхраняват дълго време, при температура над 10 градуса, витамините в картофите започват са снижават стойностите си.