Полезни факти
Пилешкото месо е особено препоръчително при спазване на хранителен режим. То помага за поддържане на слаба фигура, няма въглехидрати, а съдържаниетто му на мазнини е ниско. Най-малко мазнини се съдържат в пилешкото бон филе и във филето без кожа.
Освен ниската си калоричност, пилешкото месо съдържа и ценни минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо, както и много витамини – В2, В6, В12, А и Е.
Витамини В6 и В2 поддържат ноктите и кожата здрави, В9 е необходим за кръвообразуването, а В12 помага да се справим с депресията и безсънието. Полезно е за здравето и по време на бременност, тъй като витамини В9 и В2 участват в дейността на редпродуктивните органи.
Пилешкото месо увеличава съдържанието на полиненаситени мастни киселини в кръвния серум, които се усвояват лесно и бързо от организма. Затова то е подходящо за консумация при профилактика срещу инсулт, инфаркт, исхемия и хипертония.
Под формата на бульон се използва като лекарство срещу простуда и за повишаване на имунитета.
Хранителна стойност на 100 грама пилешко месо: вода 68.9мл, белтък 20.8 гр, въглехидрати 0.6 гр, мазнини 8.8 гр, калории165кал.
Пилешкото се съчетава с много продукти - картофи, ориз, зеленчуци. Пилешките воденички, дробчетата и пилешката супа са основна част от нашата кухня.
Може да се овкусява с лимонов сок, босилек, сол, черен пипер, мед, горчица, бяло вино, зехтин, червен пипер, риган.