Полезни факти

Песто е широко използван сос в италианската кухня, който се прави на основата на зехтин, босилек и сирене. Името му идва от италианската дума pestato, pestare и означава стриване, смачкване.

Произхода му се свързва със Северна Италия, района на Лигурия и основно от Генуа (Pesto alla genovese). Смята се, че е известен още от времето на Римската империя, но първите писмени сведения за него са от 1865 г. 

Обикновено е със зелен цвят дължащ се на босилека, но съществуват и разновидности с червен цвят, придаден от добавените сушени на слънце домати.

Заради съдържанието на босилек пестото е богато на витамин К и витамин А. В 1 суп.л. сос песто се съдържат 75 ккал и 7 грама мазнини.

Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя с помощта на мраморен или дървен хаван и чукало, от босилек  набран в околностите на Генуа, готварска сол, семена от пиния, чесън, студено пресован зехтин и сирене пекорино. Семената от пиния могат да бъдат заменени с орехи или кашу, а сиренето може да бъде пармезан или грана падано.

Пестото най-често се използва за овкусяване на паста, лазаня, при приготвяне на супи, с кротони или просто намазано на филия хляб.

Във френската област Прованс се приготвя вариант на този сос, наречен писту (на френски: pistou), в който обикновено не се добавят ядки.

В Австрия от тиквени семки се приготвя „тиквено песто“, а в Германия също приготвят свой вариант на соса, където вместо босилек за приготвянето му се използва левурда (позната в България още като „мечи лук“, „див чесън“, „див лук“).