Полезни факти

Печурките са вид ядливи гъби със симпатична бяла шапчица и нежна месеста част. Спадат към базидиевите гъби и имат характерни розови власинки, които с увеличаване на възрастта променят своето оцветяване към все по-кафяво с шоколадово-кафяв споров прашец.

В състава си съдържат целулоза, голямо количество витамин D, К, А, витамини от В-групата, Е и РР. Няколко печурки на ден са достатъчни за да си набавите необходимото количество витамин В12.

Освен това са богати на цинк, калций, калий и фосфор. Съдържанието на натрий в тях е много ниско.

Според редица проведени изследвания консумацията на печурки има антибактериален, антивирусен и дори антиканцерогенен ефект.

Хранителни стойности на 100 грама печурки: 43 калории, 2 гр фибри, 3 гр белтъчини, 1 гр захари, около 88 мл вода. Не съдържат холестерол и мазнини.

Печурките придават невероятен вкус на много предястия, салати, основни ястия, пълнежи, омлети и пюрета. Могат да се пържат, пекат на фурна или гриловат на скара. Пълнените печурки със сирене са невероятно ястие, което освен, че става бързо е и много вкусно..