Полезни факти

Оризовият оцет е традиционен за азиатската кухня, откъдето се разпространява масово по целия свят. Приготвя се от ориз или оризово вино.

В Китай оризовият оцет притежава тъмнокафяв цвят, тъй като се произвежда от ориз с черни обвивки на зърната. Той има лек и ефирен вкус, като за разлика от другите видове оцет има по-ниска киселинност. В Япония пък оризовият оцет е безцветен или бледожълт и е смесен със саке и захар.

Използва се като добавка към различни сосове или за ароматизиране и мариноване на морски продукти и салати.

Консумирането на оризов оцет понижава нивата на определени ензими, увреждащи клетъчните стени в черния дроб, и позволява на клетките да живеят по-дълго и да бъдат по-ефективни.

Смята се, че приемът на 160 мг от оцета всеки месец повишава контрола над кръвната захар при диабетиците.