Полезни факти

Орехи се наричат ядките на широколистното дърво обикновен орех (Juglans regia), което е широко разпространено на Балканите, в Югоизточна и Централна Азия до Хималаите и Югозападен Китай.

Ядките на ореха са от 40 до 52 % от общото тегло на черупчестия плод. При добра реколта от дърво се събират до 200 кг плодове, които се белят и сушат на слънце.

Зрелите орехи са концентрат на мазнини и белтъчини, като в маслените орехи се съдържа над 70 % масло, а в най-сухите – 60 %. 

Листата на ореха са с голямо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се пие за профилактика на гуша, атеросклероза и йодна недостатъчност.

Ядките имат широко приложение в кулинарията – като плънки, или пряко – печени, солени, захаросани. Зелените орехчета са широко използвани в сладкарската промишленост. Орехите присъстват в редица рецепти: за таратор, кьопоолу, разбит хайвер, за пълнежа на традиционно приготвяния за Никулден шаран и други.

Ползи за здравето

Орехите са богат източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали. Именно поради ценните си вещества, се нареждат на първо място сред ядките като здравословен природен продукт.

Освен витамините, минералите и аминокиселините, в орехите е открито и наличието на мелатонин. Неговото набавяне е полезно за подобряване качеството на сън, затова се препоръчват при страдащите от инсомния, сънна апнея и други проблеми със съня.

Орехите са полезни за подобряване на сърдечната функция и намаляване риска от сърдечносъдови проблеми благодарение на богатото си съдържание на омега-3 мастни киселини и алфа-линолова киселина. Смята се, че приема на 30 грама орехи дневно в рамките на месец помага за намаляване нивото на вредния холестерол средно с 0,3 единици.

За доброто здраве на сърдечносъдовата система оказва влияние и съдържанието на аминокиселината L-аргинин, която отговаря за преобразуването на азотния оксид, увеличавайки притока на кръв в тялото, предпазва артериите от стесняване и натрупване на мастни отлагания по стените на артериите.

Орехите често са наричани “храна за мозъка” поради наличието на Омега-3 мастни киселини в ядките, които играят важна роля за оптималното функциониране на мозъчните клетки, което осигурява бистър ум, концентрация и добра памет. Консумацията им се препоръчва при системна умствена натовареност.

Шепа орехи съдържа два пъти повече антиоксиданти от другите ядки. Чрез тях се набавят 8% от дневното потребление на антиоксиданти.

Специалисти са на мнение, че редовната консумация на ядките помага за редуциране риска от рак и предотвратява появата на камъни в жлъчката.

За пълно усвояване на всички полезни свойства и извличане на максимална полза за здравето ни, препоръчително е да консумираме по 7 сурови ореха на ден. Топлинната обработка отнема от качествата на антиоксидантите в ядките.