Полезни факти

Бисквитата е популярно в цял свят сладкарско изделие, което обикновено се консумира за десерт или като лека закуска между храненията. Предствляват неголямо сухо тестено произведение, приготвено от брашно, захар, мазнини, яйца и аромати.  

Думата "бисквита" произхожда от латинските думи "bis" - двойно и "coquere" - да сготвя, което буквално означава изпечени, сготвени два пъти. Името идва от начина, по който са приготвяни бисквитите в началото – първо са изпичани във фурна, а после изсушавани на слаб огън.

Първите сведения за бисквити датират още от преди 7-ми век, но тогава теса били съвсем обикновени и неподсладени. Стават по-масови, когато за пръв път персийците започват да прибавят яйца и масло, мед или плодове, към тестеното изделие. Един от най-ранните видове бисквити е така наречената джинджифилова бисквита (сладкиш с мед или петмез, подправен с джинджифил), представена в Европа от арменски монаси през 992 г. Първоначално бисквитата наподобявала гъста и лепкава, подправена с джинджифил, субстанция. 

След мюсюлманското нашествие в Испания, а по-късно и кръстоностните походи, допринесли за развитието на търговията с подправки от Изтока, нови рецепти и методи на готвене пристигнали в Европа. 

През Средновековието бисквитата вече била сладка паста от изпечен натрошен хляб или готов хляб, обогатен със захар и подправки, а после изпечен отново.

В Англия, чаените бисквити имат голямо културно значение като традиционна добавка към следобедния английски чай.

В България бисквитите са любим сладък десерт. Често се комбинират с чай, кисело мляко, прясно мляко или сладко.

Най-често се приготвя от пшенично или овесено брашно с добавени захар, мед или подсладители, както и шоколад, ядки, стафиди, плодове или друг пълнеж. 

Хранителна стойност на 100 грама обикновени бисквити: енергийна стойност - 416 kcal, белтъчини - 7.9 гр, въглехидрати - 73 гр, мазнини - 10.3 гр.

Има различни видове бисквити, като основно се делят на солени и сладки, тунквани и нетунквани (без заливка). Могат да бъдат също бисквити с добавки (ядки, плодове, пълнеж) и сандвич бисквити (две слепени бисквити с крем по средата). 

В Америка са популярни така наречените "кукис" бисквити, които са твърди, плоски и ронливи. Обикновено съдържат мазнина, брашно, яйца, захар и добавки като ядки, парченца шоколад, стафиди и други. 

Популярни са и традиционните коледни бисквити с джинджифил и канела.