Полезни факти

Шоколадът е сладкарско изделие и вкусно изкушение приготвено от ферментирали, изпечени и смелни семена от какаово дърво. В състава му освен какаовите зърна влизат също така и захар, какаово масло, ароматизанти и добавки.

Шоколадът се отличава с голяма хранителна стойност и високи вкусови качества. Той е много калоричен и съдържа до 50 % захар и до 40 % мазнини, но е лесно усвоим, тъй като емулгираните съставки са с ниска температура на топене. 

Има голямо разнообразие на видовете шоколад и произвежданите от него продукти.

Произвежда се на таблетки, на плочки, на блокчета, на фигурки за директна консумация, а за кулинарни цели се произвежда шоколадов кувертюр с 49 % захар, 38 % зърна, 13 % какаово масло, ванилин и лецитин.

Много предпочитан е тъмния или т.нар. черен шоколад, който е с по-ниско съдържание на захар и високо процентно съдържание на какаова маса. В състава на тъмния шоколад няма мляко  и има високо съдържание на желязо.

Тъмният шоколад подобрява кръвопотока в тялото и се смята, че консумацията му може да предпази и от развиване на артеросклероза. Изследвания показват, че яденето на малко шоколад три пъти седмично понижава кръвното налягане.

В тъмния шоколад се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в червеното вино и други хранителни продукти, които подобряват кръвообращението.

Оказва благоприятно въздействие и на хора, които се опитват да спрат цигарите.

Установено е, че няколко парченца тъмен шоколад на ден помагат в борбата със синдрома на хроничната умора, като стимулират отделянето на хормона на щастието.

Направени изследвания сочат, че шоколадът помага на хората да поддържат мозъка си здрав, а мислите си будни. Изледваните участници пили по две чаши шоколад на ден за срок от 30 дни и споказали 8.3 % увеличение на притока на кръв в мозъка и подобрили своите точки на тестове, свързани с паметта, каквито са им предлагани периодично по време на изследването.

Ново изледване проведено на 300 души, сочи шоколадът като най-ефективното средство срещу кашлица.

Какаото е компонентът в него, който намалява острата и хронична кашлица. В изследването, продължило 14 дни, участниците консумирали шоколад по два пъти дневно. При 60% от хората имало подобрение на здравословното състояние.

Тъмният шоколад е още по-ефективен, тъй като съдържа значително количество от активната съставка "теонромин", която успокоява неприятната кашлица.

В горчивия черен шоколад се съдържа около 450 мг. теобромин, в сладкия тъмен шоколад - 150 мг, а в млечния шоколад - 60 мг. 

В бъдеще лекарите се надяват да започнат да лекуват кашлица с тъмен шоколад, въпреки страничния ефект на наднорменото тегло.