Полезни факти

Нарът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут плод, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Той е плод на широколистно дърво или храст от род Punica.

Във вътрешността на нара се съхраняват десетки розови, червени или винени сочни зърна, които представляват семената му, които са ядливи, на вкус сладки или леко кисели. 

Сокът от нар съдържа калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, а по количеството на калий многократно превъзхожда други плодови сокове.  Благодарение на тях той стимулира кръвообращението, намаля холестерола и регулира водно-солевия обмен. Поради това, се използва в лечебното хранене на страдащите от хипертония и сърдечна недостатъчност.

В народна медицина нарът се употребява при треска, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, дерматити, изгаряния, отравяния. 

Българската народна медицина препоръчва кората на плода при диария, дизентерия, кръвохрачене, кървава урина, силна менструация, стомашни и чревни възпаления и други. Външно се използва  за промивки при бяло течение, за гаргара при възпаления на сливиците и венците.