Полезни факти

Нахутът е растение принадлежащо към сем. Бобови. Наричан е още леблебия, когато е в печено състояние или сланутък. Той е една от най-рано култивираните от човека култури.

В Мексико и Индия нахутът е основна част от менюто на хората.

За готвене се използват най-често два вида: зърната на отглеждания в Индия нахут са малки и набръчкани, а зърната на нахута отглеждан в Средиземноморието - който е по-познат и разпространен в Европа - са големи, кръгли и жълти. 

Преди варене зърната се накисват за период от 12 до 24 часа, след което могат да се приготвят във вид на супа, основно ястие или пюре. Може да се приготви със зеленчуци и да се сервира с гарнитура от кус-кус.

Когато се изпече, става на леблебия, която може да се консумира директно или да се смели за приготвянето на безкофеинов заместител на кафето.