Полезни факти

Мортаделата е вид фино овкусен колбас с мек, нежно-пикантен вкус. Високо ценен и обичан от италианците деликатес, който води началото си още от времето на Римската империя. Произходът на името Мортадела все още е повод за спорове, но би трябвало да поризхожда от времето на Римската империя. 

Според някои произхожда от “murtatum”, което означава месо, фино накълцано в хаван (mortarium), инструмент използван за да го намачка. Други обаче смятат, че произлиза от “mortarum”, наденица, подправена с плодове от мирта.

Съставките му включват първокласно свинско месо, парченца сланина, зрънца кориандър, сол, бял пипер, зрънца черен пипер и различни подправки, които се смилат на на еднородна фина паста.

Мортаделата е богата на мононенаситени мастни киселини, които са най-добри за правилното хранене. Това са същите мастни киселини, които се съдържат в зехтина.
В 100 грама мортадела се съдържат само 70 грама холестерол - стойност, която е близка до тази на пилешкото месо.

Според някои произхожда от “murtatum”, което означава месо, фино накълцано в хаван (mortarium), инструмент използван за да го намачка. Други обаче смятат, че произлиза от “mortarum”, наденица, подправена с плодове от мирта.