Полезни факти

Културният морков  (Daucus carota) е двугодишно зеленчуково и фуражно растение. Той е кореноплоден зеленчук от род двугодишни, рядко едногодишни или многогодишни тревисти растения от сем. Сенникоцветни. 

Отглежда се заради кореноплода, който е месест и в зависимост от сорта има закръглена, пресечено-конусовидна, вретеновидна или друга форма с червена, жълто-червена, жълта или бяла окраска. 

Съществуват около 60 вида моркови, разпространени главно в Средиземноморието, но също в Америка, Африка и Австралия. В България се отглеждат навсякъде, а по-разпространените сортове са: нантски, марктгертнер, едър каротел, амстердамски.

Хранителен състав: 88.8% вода, 1.1% азотисти вещества, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла и други вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1 и B2. 

Използва се за храна, фураж и като лечебно средство. 

Ползи за здравето

Морковите са добър източник на витамин А, липсата на който може да доведе до кокоша слепота, при която окото се приспособява много бавно към променящо се осветление. Най-добрият начин за лекуване на кокошата слепота е да се приемат увеличени количества витамин А, който се съдържа в морковите, но също така в ябълките, спанака и боровинките.

Редовната консумация на моркови помага и за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Консумацията на около 200 грама от зеленчука в продължение на три седмици води до намаляване с 11% на „вредния“ холестерол, който е основен рисков фактор за сърдечни проблеми.

Понижават риска от получаване на инфаркт. Изследване на Института по фармакологични изследвания в Италия установява, че хората, които хапват редовно моркови, са с 1/3 по-нисък риск от инфаркт, в сравнение с тези, които консумират рядко зеленчука.

Морковите могат да бъдат използвани като средство за превенция и борба с различни видове ракови заболявания.

Средно морковът съдържа около 3 милиграма бета-каротин. Проучвания сочат, че той благоприятства намаляването на риска от някои видове рак, особено на белия дроб. Според проведени в Британия изследвания, увеличаването на потреблението на бета-каротин от 1,7 до 2,7 милиграма на ден редуцира опасността от рак на белите дробове с над 40%.

Друго проучване показва, че фибрите, които се съдържат в морковите, намаляват риска от рак на дебелото черво с 24%. Жените, които често консумират сурови моркови, са с 5 до 8 пъти по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, отколкото жените, които не ядат зеленчука.

Морковите понижават кръвната захар - полезни са за регулиране на кръвната захар, поради съдържанието си на каротиноиди, които влияят на инсулиновата резистентност и така допринасят за понижаване на кръвната захар.