Полезни факти

Мидите са мекотело, чието тяло е съставено от глава, туловище и крак. То е защитено от една или две симетрични черупки, които са свързани със силно гъвкаво сухожилие, чрез което един или два мускула от вътрешната страна ги отварят или затварят. Местообитанията им са скали или други обекти към които живеят прекрепени.

Познати са хиляди видове миди, разпространени из всички морета и океани, а известен брой от тях са и сладководни. Най-често консумираната мида е  Mytilus galloprovincialis.

Месото на мидите е много богато на белтъчини, калций и фосфор, като същевременно е с ниско съдържание на мазнини и калории.

Богати са на фосфор, калций, желязо, мед, манган, йод, кобалт, арсен и витамини от групата В (В1, В2, В12) и С.

Мидите са полезни за поддържане на киселинния баланс на организма, а освен това всеизвестен факт е, че мидите са афродизиак и предизвикват сексуалния апетит.

Китайската традиционна медицина пък ги препоръчва срещу косопад.

Могат да се консумират и сурови: мариновани в зехтин, с лимонов сок или просто като съставна част на някоя салата. Пресните миди трябва да са живи, с тежка и лъскава черупка, ако не са затворени - почукайте отгоре, живите стриди веднага ще се затворят.

Задушени с бяло вино, чесън и магданоз, овкусени с лимон и поднесени със сирене, прибавени към ястие с ориз и зеленчуци, или просто добавка към супа от морски дарове, мидите са еднакво вкусни и полезни, съчетаващи високо съдържание на протеини и малко калории.