Полезни факти

Ментата е тревисто растение разпространено главно в северния умерен пояс. Използва се като подправка, за добив на етерично масло – ментол и като суровина за приготвяне на трапезен чай.

В кулинарията има широко приложение заради невероятния аромат, който придава – особено на плодови салати. Използва се и при приготвянето на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки. Комбинацията й с шоколад в алкохолен коктейл е много интересна и безспорно вкусна.

Изсушения ментов лист се използва за приготвянето на чай, който е много полезен през есенно-зимния сезон, а през горещите летни месеци се превръща в страхотно разхлаждащо питие.

Ментата се свързва обикновено с ободряващ приятен аромат и специфичен освежаващ вкус. Освен това, тя действа благоприятно върху организма. С нейна помощ се подобрява храносмилането, успокоява се нервната система, полезна е при заболявания на сърдечно-съдовата и дихателна системи.

Чаят от мента убива патогенните микроорганизми в червата и облекчават се коликите, тъй като се отпускат мускулите на стомашно-чревния тракт;

Ментовият чай премахва симптомите на храносмилателни разстройства, които се появяват вследствие на консумация на некачествена и вредна храна

Лечебните свойства на чая от мента включват не само въздействие върху физиологията, но и върху психиката – запарката успокоява и създава усещане за комфорт и отпуснатост, така необходими особено вечер преди сън или при безсъние.