Полезни факти

Маракуя е плодът на катерливото растение пасифлора (Passiflora edulis) от сем. Страстоцветни.

Произхожда от субтропичните и тропични части на Африка. Днес се отглежда в Южна Америка, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Калифорния и т.н. За промишлено производство са създадени над 20 сорта, от които с най-голямо икономическо значение са пурпурната и жълтата.

Маракуята има кръгла до овална форма и сочна вътрешност със семки. Цветът й варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Има сладко-тръпчив вкус и специфичен аромат, подобен на мускус.

Маракуята е подходяща за прясна консумация – плодът се разрязва на две и се изгребва с лъжичка. Влиза в състава на натурални сокове, коктейли, плодови салати, десерти, сладоледи, мармалади, желета и други.