Полезни факти

Маката е ценена заради корена, който може да бъде използван като хранително или билково растение. Латинското й название е Lepidium meyenii и е известна също като перуанска мака. Расте по високите планини и само при студени условия, в по-бедна почва в района на Боливия и Перу.

Мака коренът е богат на въглехидрати и протеин - съдържа 60% въглехидрати, 10% протеин, 8.5% хранителни фибри и 2.2% мазнини. Съдържа също уридин, яблъчна киселина, бензоил дериват, glucosinolates (гликосинолати, които предпазват от ракови заболявания, особено на млечните жлези) и други.

Изсушеният мака корен е богат на алкалоиди и есенциални минерали (селен, калций, магнезий, желязо), мастни киселини, включително линолеинови, палмитинови, олеинови киселини и 19 аминокиселини, полизахариди и др.

Южноамериканците използват корена за увеличаване на енергията, за облекчаване на физическата и психическата умора, за обогатяване на храната. Мака може да помогне при проблеми свързани със застаряването, остеопороза или анемия. Регулира и хормоналните нарушения при жените: нормализира менструацията, облекчава болките преди цикъл, както и симптомите на менопаузата. 

Мака е добре известна и като "билковата виагра". Изследвания показват, че при мъже екстрактът от мака или мака на прах могат да повишат и да подобрят качеството на спермата. Това се дължи на високата концетрация на протеини и други жизненоважни хранителни вещества. Поради това, в района на Андите на мака се гледа като на магичен "символ на младостта".

В Перу коренът се приготвя и консумира по няколко начина. Част от растението се пече в дупка, наречена matia (матия). От мака се прoизвежда слаба бира, наречена chicha de maca. Листата могат да се приготвят сурови на салата или да се сготвят.

Най-популярният е като мака коренът се намачкава и вари за да се получи сладка течност, която се смесва с мляко с овесени ядки или с други зърна и зеленчуци за печене.

Най-често маката се консумира сушена и на прах. Това е така, защото тялото е по-лесно да усвои прах от мака, отколкото, ако се яде самият корен. Може да се добавя към сокове, мюслита, кисело мляко, плодови салати.