Полезни факти

Майораната е подправка с пикантен, леко остър вкус и особено силен аромат. Името майорана най-вероятно произлиза от арабската дума marjamie, което означава „несравним”.

Египтяните, гърците и римляните използвали майорана, за да подправят вкуса на виното с надеждата, че това ще засили тяхната потентност. А билкарите от Средновековието вярвали, че почти всички болести могат да бъдат лекувани с майорана.

Традиционно тази подправка се добавя към пушените храни. Вкусът й подхожда на бобени култури, супи от грах, картофена супа, смляно месо, овнешко и свинско месо. Подправката подобрява вкуса на салатите, различни зеленчукови ястия и печени картофи.

Майораната върви с мента, дафинов лист и хвойна. Тя трябва да се добавя към храната малко преди ястието да се свали от огъня.

Може да се прибавя към по-мазни ястия, като такива от гъши месо и свинско, тъй като подправката спомага за храносмилането.

Когато е пресен, майорана се съхранява, завит във влажна кърпа, в подходяща кесийка в хладилника. Когато е изсушен, той се съхранява в херметически затоврен буркан на тъмно и прохладно място.