Полезни факти
Лютите чушки имат силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют. Те са плодове на растения от рода Capsicum.
Лютия им вкус се дължи на наличието на фенолното съединение капсаицин, което в лютата чушка е 20 пъти по-голямо от това в сладката чушка. Някои видове люта чушка са толкова люти, че дори докосването до тях може да предизвика кожно раздразнение.
Плодовете на лютата чушка могат да се употребяват под всякаква форма – неузрели, готвени, сушени, цели или на парченца.
При сушене узрелите плодове придобиват по-тъмен цвят – от тъмно- до оранжево-червен. Обикновено чушките се сушат на слънце, от което те се сбръчкват. Така изсушени могат да се съхраняват на сухо място и запазват вкуса си през цялата зима.
Стрити със или без семената се употребяват в различни сосове, подправки за ястия, салати и пици. Ситно стрити те се превръщат в лют червен пипер. Цели чушките могат да се употребят за подправка на супи и ястия.
Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът (SHU), а най-лютата част на чушката е ципата от вътрешната им страна.