Полезни факти

Лимончелото е класическо жълто питие от южна Италия и по-специално от областите Соренто, Амалфи и Капри. То е вид ликьор, който от векове се приготвя в италианските манастири и е бил известен под името „росоли".

Първата записана рецепта за направата му датира от 1900 година, като официалната версия за създаването му е, че синьора Мария Антония Фараче от о. Адзура едва се оправяла с изобилието от лимони и портокали в градината си и от чудо измислила въпросния ликьор. След войната племенникът й докопал рецептата и започнал да го продава в бара си, а през 1988-а у неговия син Масимо Канале проговорил бизнесменът и той регистрирал марката най-официално.

Истинското лимончело се прави с лимони от Соренто, а напитка с друг произход може да се срещне под името лимончино и други.