Полезни факти

Ленено семе е достъпна за всеки „суперхрана”, която е богат източник на хранителни вещества и микроелементи, хранителни фибри и есенциалната алфа-линоленова киселина.

Богат източник на антиоксиданти, влакнини и „добри” мазнини – съвременни проучвания сочат, че тези семена могат да понижат риска от развитие на диабет, ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на ленено семе, имат значение не само за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, но понижават риска от развитие на редица други здравословни проблеми – диабет тип 2, астма, затлъстяване и метаболитен синдром.

Основната омега-3 мастна киселина в ленено семе – алфа-линоленова киселина, може да бъде от голяма полза за здравето на сърдечно-съдовата система, като предпазва кръвоносните съдове от възпалителни процеси, които са в основата на формирането на атеросклеротичните плаки. Консумирането на ленено семе повишава в кръвта нивото на две други омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова и декозапентаенова, които също потискат възпалителните процеси.

Предпазващо действие върху кръвоносните съдове има и друга съставка на ленено семе, а именно т.нар. лигнани. Те потискат образуването на т.нар. тромбоцит-активиращ фактор, който повишава риска от възпаление, когато е отделен във висока концентрация. Един от лабораторните белези за възпаление – С-реактивен протеин, също се понижава при консумиране на ленено семе.

Ленено семе е един добър избор за предпазване от ракови заболявания. Най-значителни доказателства при прием на ленено семе за понижаване на риска, има при рак на млечната жлеза, рак на простатата и дебелото черво. Три от лигнаните, съдържащи се в ленено семе – секоизоларицирезинол, матаирецинол и пинорезинол, се превръщат от бактериите в червата в ентеролактон и ентеродиол. За тях се знае, че имат пряко действие върху хормоналния баланс и по този начин могат да повлияят хормон-чувствителните тумори. Освен това лигнаните в състава на ленено семе имат свойството да очистват организма от токсини и по този начин могат да възпрепятстват превръщането на някои токсини в канцерогени (вещества, които стимулират образуването на злокачествени тъкани).

Значителната антиоксидантна активност на съдържащите се в семената полифеноли, манган и лигнани, води до понижаване на концентрацията на свободни радикали.

Ленено семе се свързва и с понижаване на съотношението LDL („лош холестерол”) и HDL(„добър холестерол”). Повишаването на концентрацията на добрия холестерол при консумиране на ленено семе, се обяснява основно със съдържащите се в семената влакнини – около 4 грама в две супени лъжици смлени семена.