Полезни факти

Лененото брашно е здравословен натурален продукт, произвеждан от семената на растението лен. Употребявано е от хората вече стотици години. Богато на витамини и минерали и с ниско съдържание на мазнини, лененото брашно е полезна и ценна храна.  

Съдържа фибри, мазнини, протеини, тиамин (витамин В1), рибофлавин, (витамин B2), ниацин (витамин B3), пантотенова киселина (витамин B5), витамин B6, фолиева киселина (витамин B9), витамин С, калций желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк. 

Хранително съдържание:  до 45% масло, в което омега-3 е около 55-60 %, омега-6 е около 15%, омега-9 – около 10%, а наситените мастни киселини - около 10%.

Ползи за здравето

При диабет консумирането на ленено брашно нормализира кръвната захар. Доказано е, че всекидневният прием на ленено брашно потиска или блокира изцяло възпалителни процеси, настъпили при болестите Паркинсон или астма.

Приема на ленено брашно подпомага функциите на черния дроб, щитовидната жлеза, повишава потентността, има подмладяващ ефект, бързо заздравява раните.

Има изразени лечебно-профилактични свойства при нарушаване на мастната обмяна, атеросклероза, онкологични заболявания.