Полезни факти

Лаврак, наричан още морски вълк, а в американската кухня бранзино е хищна морска риба. Той има сплеснато и странично удължено сребристо тяло.

Лавракът, подобно на повечето видове риба е изключително полезна и ценна за здравето храна. Съдържа незаменимите Oмега-3 мастни киселини, които предпазват от редица сериозни заболявания и притежават редица ползи за здравето.

Лавракът е риба с много вкусна кожа, която не е необходимо да се почиства, защото става много хрупкава при пържене и печене.

Пресният лаврак е подходящ за задушаване на пара, печене на скара, във фолио.

Южните европейски кухни предпочитат лаврака с чесън, а по класическа френска рецепта, той се приготвя с копър.

Костите на лаврак най-добре се почистват след термична обработка, защото месото е бедно на мазнини и не се разпада при готвенето.