Полезни факти

Лападът е листен зеленчук срещащ се най-често в области с умерен климат. Той е многогодишно тревисто растение от сем. Лападови, растящо в изобилие по поляните. Има около 150-200 вида лапад от които в България се срещат около 20 вида.

Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака, а желязото превръща зеленчука в добро помощно средство при анемия.

В народната медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване.

Отвара от лапад помага при възпалителни процеси в устаната кухина, но действа добре и при колити. Неговите корени, счукани и наложени върху проблемното място, лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.

Антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва.

Повишава апетита и подобрява храносмилането. Понижава кръвното налягане.