Полезни факти

Заради жълто-оранжевия си цвят сходен с този на шафрана, куркумата е традиционно наричана индийски шафран.

Тя има разнообразна употреба - като подправка, лековита билка и текстилна боя.

В Индия куркумата се използва редовно за овкусяване на ориз, яйца, къри и редица други ястия. С нея се подправят ориз, печени пилета, различни сосове, рибни ястия, горчици и майонези. В кулинарията куркумата се използва не само за овкусяване на ястията, но и за тяхното оцветяване.

Куркумата е отличен източник на желязо и манган. Тя също е добър източник на витамин В6, диетични фибри и калий. Изследвания сочат, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. 

В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове и е известен като Е100. Използва се да предпази храните от слънчевата светлина.