Полезни факти

Кърито е богата комбинирана подправка, смес от множество съставки, която се използва особено масово в различните райони на Индия. В повече югоизточни ястия, кърито се смята за допълнително блюдо, като ориза или хляба, което се консумира заедно със основното ястие.

Названието му "къри" е англицизъм на тамилската дума "кари", и означава по-скоро нещо като "сос", отколкото "подправка". 

Подправките влизащи в основата на кърито са – кориандър, джинджифил, лютив червен пипер, куркума и други. Като в зависимост от рецептата към тях може да се добавят и джинджифил, черен пипер, канела, кардамон, резене, индийско орехче, карамфил.

Хранителната добавка къри е уникална и съдържа редки съставки, въздействащи върху желанието на хората да пушат. Американски учени твърдят, че блокира ефекта на никотина. Смята се, че помага на пушачите да намалят цигарите и снижава риска от заболяване с рак. Изследването показва още, че със свойствата си на антиоксидант и антибиотик може дори да предотврати размножаването на раковите клетки.

Закупеното от магазина къри трябва да има жълт цвят с керемиден отенък, да не е на гранули. Съхранява се в тъмни стъклени буркани до четири месеца.

Ползи за здравето

Честата употреба на къри намалява риска от деменция и Алцхаймер, цироза на черния дроб и сърдечно-съдови заболявания.

Кърито действа като антибиотик – спомага за усвояване на храната, пречиства от токсините и стимулира имунната система.

Тъй като не съдържа холестерол то ни помага да поддържаме здрава и слаба фигура.

Кърито води до произвеждането на голям брой ендрофини – хормонът на щастието, тъй като консумацията му загрява организма.

Сосът от къри съдържа сминдух, който има лечебни свойства и премахва симптомите на наистинка и грип. Кърито помага и за тежка кашлица.