Полезни факти

Кренвиршите са хранителен продукт произведен от фино смляно месо с животинска мазнина и подправки. Българското име произлиза от Kren- (австр.) "хрян" и "-wurst" (с южногерманско/австрийско произношение). В английския език се наричат Vienna Sausage, а на немски - Wienerwurst, Saitenwurst или Frankfurter.

Традиционно след като се смесят продуктите се напълват в естествено черво, но днес обвивката е предимно изкуствена. Когато са готови се обработват термично по специална технология.

С кренвирш се прави една от най-популярните закуски в света - хотдог, при който в разрязана питка хляб се поставя сварен кренвирш, салати, майонеза, горчица и кетчуп.

От растителен протеин, предимно соя, се произвеждат и вегетариански кренвирши, които могат да бъдат използвани като заместител в повечето рецепти, които включват кренвирши.