Полезни факти

Краставицата е един от най-масово консумираните зеленчуци у нас. Има дълги, месести плодове и принадлежи към сем. Тиквови. Достъпен е през целия летен сезон.

Известни сортове са "Сандра" и "Гергана", както и дребните краставички, наречени корнишони, които се използват основно за консервиране.

Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години, а в Европа се смята, че е пренесена от Александър Македонски. Били са много популярни в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим. Там са били използвани не само като храна, но и за разкрасителни процедури върху кожата.  Едва Луи XIV (XVII век) въвежда отглеждането на краставици в познатите ни днес оранжерии. Колонизаторите пренасят краставиците в Съединените щати.

При избора на краставици имайте предвид, че трябва да са месести, но не прекалено дебели. По-малките краставици са по-хрупкави и имат по-малко семки. Избягвайте краставици с изсъхнали краища, жълти петна и наранени участаци. Отвън краставиците не трябва да са матирани и мазни. Най-добре се съхраняват в хладилник и трябва да се консумират до 2-3 дни, поради голямото съдържание на вода в тях.

Съдържание: сухо вещество до 5 %, захари до 2,5 %, целулоза до 0,5 % и витамини.

Ползи за здравето

Заради предимно водното си съдържание краставицата е идеален продукт за отслабване. В една краставица има само 20 калории, няма мазнини, а наличните фибри осигуряват 12% от необходимите за деня.

Благодарение на съдържанието на магнезий и калий регулират кръвното налягане. От друга страна, високото съдържание на минерали я превръща в естествен източник на антиоксиданти.

Спомага за хидратацията на тялото и за освобождаването от токсичните елементи в организма, както и за усвояване на мазнините и белтъчините.

Краставиците имат противовъзпалителни свойства, благодарение на съдържанието на флавоноиди, лигнани, танини и тритерпени.

Важни са за костите, сухожилията, мускулите и хрущялите, тъй като кората на зеленчука съдържа силициев двуокис, който е съществен компонент на съединителната тъкан.

Консумацията на краставици поддържа здрава кожата – витамините А, В, С в краставиците ни помагат да запазим кожата си свежа и здрава. Краставицата е полезна при слънчеви изгаряния, кожни проблеми и помага за лечение на отоци под очите – два резена от зеленчука се поставя върху очите за 10 минути. За премахване на черни точки използвайте масло от краставици и зехтин. Спомага за здравия растеж на косата