Полезни факти

Козето сирене има специфични вкусови и ароматни качества и хранителност, което го прави високо ценен от много кулинари хранителен продукт. По принцип по-рядко се произвежда промишлено, а по-често в частни стопанства.

Произхода му се свързва в района на Европа, Централна Азия и Близкия Изток от около 8000 години пр. Хр. Първите сведения за него са открити в египетска гробница и датират от 2000 години пр. Хр., те сочат че е било със структура на пресечена извара, каквито са саламурените сирена днес на Балканите.

За разлика от произведеното в Близкия Изток сирене, това в Европа изисква по-малко сол за консервиране, тъй като тук климатът е по-хладен. Нашата среда е и по-подходяща за полезни микроорганизми и плесени.

Козето сирене е ценено и в диетичното хранене, защото има с 40% по-малко калории от кравето сирене - съдържа само 90 ккал в 100 г.

Отлично се комбинира със салати, закуски, предястия, сосове, основни ястия, фондю, десерти и т.н. Много подхожда и на червеното вино.

Ползи за здравето

Козето сирене е богато на белтъчини, кобалтови соли, калций и много витамини и затова спомага за по-бързото лечение на белодробни заболявания, укрепва имунната и нервната система, лекува чувствителен стомах, помага при артрит, ревматизъм, диабет, сърдечни и бъбречни проблеми. 

Съдържащия се в него силиций помага за по-здрава кожа, за растежа на косата и ноктите, което го прави естествен защитник на красотата. 

Някои учени го наричат „естествен антибиотик”, защото предпазва от редица заболявания. Голямото му предимство е, че се смила в стомаха за 20 минути, докато за кравето се изисква шест пъти повече време.

Рискове за здравето

Трябва да има предвид, че козето сирене е силен алерген и затова трябва се внимава с приема му от малки деца.