Полезни факти

Кориандърът е подправка с приятно пикантен аромат. е едно от най-старите култивирани растения. Миризмата и вкусът на стъблото и на корена на кориандъра са много силни.

Смята се за едно от най-старите култивирани растения. Негови семена са открити при археологически останки датиращи от Новокаменната епоха (Неолита). Следи от кориандър са намерени и в храмовете на фараоните, което говори за уважението на подправката и от древните египтяни.

Кориандъра е възприеман като класическа подправка за печени продукти. Семената му се използват и като подправка за ястия, които съдържат картофи, зеле и бобови растения. Усилват вкусът на печената риба, птичите и месните ястия. Използват се и като добавка към някои сосове, мармалад от сливи и туршии. Подправката най-вече се използва в индийската, мексиканската и бразилската кухня. Семената на кориандъра се добавят към ликьори и вермут и били използвани при производството на бира през средните векове.

В кориандъра се съдържат масла, които помагат при стомашни и чревни разстройства, и оказва успокоителен ефект върху нервната система. Кориандърът също така причинява газове, тъй като стимулира дейността на чревната мускулатура, което предизвиква конвулсии и разширяване на стомаха.