Полезни факти

Колбасът е месен хранителен продукт при който има изключително многообразие на съставки и методи на производство.

Месото включено в състава му може да бъде месо от едър рогат добитък, свинско месо, месо от глави на едър рогат добитък и свине. Месото от дребен рогат добитък и птици се употребява за ограничен брой колбасни изделия.

За производството на колбаси се използва и сланина, която придава пластичност и хранителна стойност на пълнежната маса. Добавят се различни субпродукти, кръв и добавъчни продукти - брашно, нишесте, млечни произведения, яйца, подправки, сол, захар и други.

Тазка изготвената смес се пълни естествени (говежди, свински и овчи черва, в хранопроводи, пикочни мехури) или изкуствени (полиетиленови, целулозни и белтъчни) обвивки.

В зависимост от употребените суровини за производство колбасните изделия се делят на екстра, I, II и III качество. Качеството се определя от съотношението на говеждото и свинското месо, вида на сланината, съдържанието на субпродукти и количеството на отпадъчни меса, богати на съединителна тъкан.