Полезни факти

В много райони на света кокосовото масло е основен източник на мазнина за готвене. То е растителна мазнина, която се извлича ядката от ядката на кокосовия орех (копра).

Най-често се получава чрез горещо пресоване на изсушената вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното пресоване. Добитото чрез студено пресоване масло се нарича „ върджин” и е значително по-скъпо, тъй като този метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички полезни свойства на маслото, но с него се извлича само около 10% от цялото съдържание на масло.

Широко се използва в южноазиатската кухня.

Около 50% от състава на кокосовото масло е лауринова киселина - наситена мазнина. Много здравни организации съветват да се ограничава консумацията на кокосово масло заради високите нива на наситени мазнини в него. Съществуват обаче и противоположни мнения. Някои учени чрез изследвания доказват, че наситените мазнини в кокосовото масло (91% от състава му) са здравословни и че неговата консумация е свързана с подобряване на сърдечно-съдовите параметри.