Полезни факти

Киселото мляко се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото. Поради добрите му вкусови и диетични качества, се произвежда не само в балканските страни, но и в много други. Наричано е и българско кисело мляко, тъй като в подквасата се използват специфичните за нашата страна млечнокисели бактерии лактобактериум булгарикум.

Появата на киселото мляко се свързва с Древна Тракия, където траките са разполагали с плодотворна почва и богата растителност. Основното домашно животно било овцата, благодарение на което траките забелязали, че прокисналото мляко се запазва повече време от прясното. Ето защо те прибавили прокиснало мляко в прясно сварено и така продуктът ставал известен като "прокиш" или квасено мляко.  В Западна Европа киселото мляко става известно, благодарение на френския крал Франсоа I, който страдал от тежка болест и затова се обърнал към съюзника си Сюлейман Великолепни, който му изпратил лекар. Докторът успял да го излекува чрез диета с кисело мляко. Големият руски биолог Иля Мечников отдава големият брой столетници в България на редовното консумиране на кисело мляко – той пръв поставя научна основа за диетичните и лечебни свойства на продукта, като по този начин и световната общественост започва да му обръща внимание.

Два са основните микроорганизми, които участват в процеса на ферментацията – Lactobacillus bulgaricus и Steptococcus thermophilus. Те се намират в симбиотична връзка и този съюз между двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са заедно. Не е възможна ферментация при наличие на само една от бактериите.

Процесът на ферментация приключва чрез охлаждане, а при престой извън хладилник ферментацията продължава и млякото вкисва.

По хранителни и лечебни свойства заема първо място сред всичките известни досега млечнокисели продукти. Съдържа калций, мастни киселини, цинк, витамини, протеинил.

Ползи за здравето

Киселото мляко има имуностимулиращ ефект. Консумирането на кисело мляко подтиска развитието на редица патогенни и непатогенни микроорганизми. То синтезира антибиотични и антимикробни вещества, които действат добре на чревния тракт. Също така е отличен продукт за борба с някои хранителни отравяния.

Има тонизиращо действие и помага за премахване на усещането за психическа и физическа умора. Помага за главоболието и е особено известен метод за премахването на махмурлука. 

Киселото мляко възстановява липидния слой на кожата, а оттам и еластичността й, затова често се включва в различните маски за лице и тяло. Помага и за изравняване на тена.

Намалява риска от развитие на кариес - млечнокиселите бактерии в киселото мляко потискат развитието на микроорганизмите в устната кухина.

Против пърхот – нанесете кисело мляко в корените и по цялата дължина на косата, нтрийте и увийте главата с кърпа. След около 20-30 минути изплакнете с хладка вода и измийте със шампоан. Ако правите тази маска два пъти седмично, ще се отървете трайно от пърхота и ще имате гладка и красива коса.