Полезни факти

Краставицата е един от най-масово консумираните зеленчуци у нас. Има дълги, месести плодове и принадлежи към сем. Тиквови. Достъпен е през целия летен сезон.

Известни сортове са "Сандра" и "Гергана", както и дребните краставички, наречени корнишони, които се използват основно за консервиране.

Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години, а в Европа се смята, че е пренесена от Александър Македонски. Били са много популярни в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим. Там са били използвани не само като храна, но и за разкрасителни процедури върху кожата.  Едва Луи XIV (XVII век) въвежда отглеждането на краставици в познатите ни днес оранжерии. Колонизаторите пренасят краставиците в Съединените щати.Предполага се, че краставицата е пренесена в Европа от Александър Македонски. Тя е култивирана в Индия преди около 3000 години. 

Хранително съдържание на 100 грама кисели краставички: енергийна стойност: около 76 kJ, 18 kcal; белтъчини: около 1 g;  въглехидрати: около 3.0 g; мазнини: около 0.2 g;

Киселите краставички най-често се консумират директно или се прибавят към салати, сандвичи, пици, пилешко месо, свинско, руло Стефани, омлети и други.

Ползи за здравето

Домашната туршия от кисели краставички стимулира производството на естествените храносмилателни сокове и ензими, които помагат на стомашно-чревния тракт да функционира правилно. Тя е и доказан източник на пробиотик. 

Консумацията на краставици поддържа здрава кожата – витамините А, В, С в краставиците ни помагат да запазим кожата си свежа и здрава. Краставицата е полезна при слънчеви изгаряния, кожни проблеми и помага за лечение на отоци под очите – два резена от зеленчука се поставя върху очите за 10 минути. За премахване на черни точки използвайте масло от краставици и зехтин. Спомага за здравия растеж на косата.