Полезни факти

Кимионът е подправка с аромат подобен на този на кима, но по-остър от него. Принадлежи към сем. Сенникоцветни заедно с магданова и моркова и произхода му се свързва със Средна Азия. Кимионът няма родство с черния кимион — друго име на посевната челебитка (Nigella sativa).

Най-много се отглежда в Мароко, Египет, Индия, Сирия и Чили. У нас се култивира в южните части на страната..

Плодовете-семки се използват като подправка. Имат характерен горчив вкус и силен, топъл аромат, дължащ се на високото съдържание на етерични масла.

Използва се в кулинарията, колбасарството, при правене на напитки. Той е една от съставките на кърито.

Кимионът често се свързва с индийската, близкоизточната и мексиканската кухня, а в традиционната българска кухня се използва като задължителна подправка при сушенето на месо, в суджуци и наденици. Доказано е, че етеричните му масла имат консервиращ ефект.

Кимионът на цели зърна запазва вкусовите си качества по-дълго от смления. Съхранява се в здраво запечатан съд на хладно, сухо и тъмно място.

Ползи за здравето

Кимионът е много богат на желязо и манган. В него се съдържат и калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед и селен.

Помага за намаляване на загубата от калций в костите и има хипогликемичен ефект.

В семената на кимиона преобладават Омега-6 мастни киселини.

Също така е добър източник на витамин B1. В по-оскъдни количества се срещат витамини А, С, Е и К, както и няколко витамина от B-групата. 

В народната медицина се използва като стимулант, има газогонно и противомикробно средство.

Рискове за здравето

Препоръчително е да се избягва от диабетици, тъй като може да взаимодейства с противодиабетни медикаменти.